Minden golgotavirág termése ehető? – Röviden a válasz igen, de azért ne örülj, az ehető nem feltétlenül azt jelenti, hogy finom.
A Passiflora nemzetség trópusokon, szubtrópusokon honos egzotikus fajokat foglal magába, gyógynövények, többségüket díszes virágaiért, néhányat ehető gyümölcséért termesztik. A kb. 500 ismert faj közül mintegy 50-60 faj gyümölcsét fogyasztják, ezeket hívják passiógyümölcsnek vagy maracujának. De maracuja névvel illetik magát a növényt is. A kerekded, sokszor hosszúkás termések sok magot tartalmaznak, ezeket ehető zselés rész, a pulpa veszi körül, ezt fogyasztják, de a ropogós magok is ehetők. A magas tápértékű, rostokban gazdag magokat nyersen salátákra, jégkrém tetejére szórják, adják szószokhoz is. Míg egyes fajokat termesztenek, mások termését gyűjtik, ez utóbbiak legtöbbjét csak a termőterületük környékén fogyasztják.

Forrás: Andrew Nash, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
A maracuja elnevezés a magot körülvevő ízletes pulpára utal, a tupi indiánok nyelvén tökben készült ételt jelent. A tupi Brazíliában élő indián népcsoport volt a gyarmatosítás előtti időkben. A maracuja funkcionális élelmiszer, termesztését a 21. században kezdték felfuttatni, az Andok országainak ez remek exportlehetőséget biztosít. A maracuja bioaktív anyagokban, vitaminokban, flavonoidokban, glikozidokban, rostokban, ásványi anyagokban gazdag, jellemző aromaanyagait észterek, terpének és bizonyos kénvegyületek adják. A magolajat a kozmetika ipar, az élelmiszeripar és a gyógyszeripar használja fel.
A legismertebb termesztett passiógyümölcsök: ‘lila maracuja’ vagy ’gulupa’ (Passiflora edulis Sims), ’sárga maracuja’ (Passiflora edulis var. flavicarpa Degenerer), ‘granadilla’ (Passiflora ligularis Juss), ‘édes maracuja’ (Passiflora alata Curtis), ‘banán maracuja’ (Passiflora mollisima (Kunth) Spreng.).

Forrás: Johnocampo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Az egyik legkellemesebb ízű a lila maracuja (Passiflora edulis Sims) és a sárga maracuja (Passiflora edulis var. flavicarpa Degenerer). A Brazília déli részén honos fajtákat a trópusi Amerikában termesztik. Columbiában a lila maracuját gulupának hívják, ez az elnevezés is elterjedt. A két változat közül a világpiacot 90%-ban a sárga változat uralja. A gyümölcsből előállított dzsúsz 60%-át Brazíliában állítják elő. A gyümölcsfeldolgozásból visszamaradt magvakat a kozmetikaiipar főleg fényvédő készítményekhez használják.
Brazíliában a második legfontosabb termesztett faj az édes maracuja (P. alata Curtis). Nagy, 8-10 cm hosszú, 5-8 cm széles, sárga gyümölcsének leveses pulpája kellemesen édes, friss fogyasztásra kimondottan alkalmas. Leginkább gyümölcsléként értékesítik, de használja a kozmetika ipar is.

Édes maracuja
Forrás: Dick Culbert from Gibsons, B.C., Canada, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Dél-Amerika trópusi területein terem az édes granadilla, vagy jamaicai vízicitrom (P. ligularis). A granadilla spanyol szó, gránátalmácskát jelet. Érdekességként jegyezzük meg, hogy több más Passiflora fajjal együtt gyomosít, Új-Kaledóniában invazív gyomként tartják számon. A gyümölcs 6-7,5 cm hosszú, az átlátszó, sárgás fehér, parfümös illatú pulpa leveses, savas-édes. Sokan a legkellemesebb ízű passiógyümölcsnek tartják. Nyersen fogyasztják, italokat, jégkrémeket ízesítenek vele. Héja kemény, ellenálló, így jól szállítható. Kolumbiában, a Nyugat Kordillerákon termesztik, innen exportálja Európába.

édes granadilla
Forrás: John ocampo modified by Penarc, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
A nálunk dísznövényként kapható óriás golgotavirág (P quadrangularis) gyümölcse dinnyeszerű, hosszúkás, 12-15 cm széles, és 10-30 cm hosszú, lapos, barna magvakkal. A termés nem üreges, hanem húsos. Az egyetlen golgotavirág faj, aminek a húsos részét is megeszik. Mexikó és Közép-Amerika hegyeiben terem. Úgy tartják, hogy a Cotatabo-i változat íze a legfinomabb. A pulpát úgy fogyasztják, mint a dinnyét, sokszor tejben főzik, vagy kandírozzák, de a magokat is megeszik. A zöld termést párolva zöldségként fogyasztják, sokszor párolják vajon vagy tejben, paprikával és szerecsendióval fűszerezve.

Óriás golgotavirág
Fpalli, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Inkább helyben fogyasztják a dísznövényként elterjedt molyhos golgotavirág (P tripartita var mollissima) kb. 10 cm hosszú, sárgás, banánra emlékeztető termését. A növény az Andokban honos, ott is termesztik. A narancssárga pulpa íze fanyar, a pulpát tejjel, cukorral keverve italként fogyasztják, de lekvárhoz, jégkrémhez, desszerthez is hozzákeverik.

Molyhos golgotavirág
Patricio90, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Ugyanakkor nem minden golgotavirág faj termése élvezhető. A dísznövényként legismertebb kék golgotavirág, (P caerulea) sem tartozik a kimondottan ízletes termésű fajok közé. Tojás méretű, belül üreges termésének pulpája inkább ízetlen, habár van belőle olyan szelekció, ami enyhén édeskés ízű. Termését leginkább a helyi piacokon adják el. Nyersen vagy az éretlen gyümölcsöket párolva, zöldségként fogyasztják.

Kék golgotavirág
Hubert Berberich (HubiB), CC BY 4.0, via Wikimedia Commons
Cikk ajánlat: A hangyák és a beporzást végző rovarok is rajonganak a golgotavirágért; Ha ügyes vagy, nálad is teremhet maracuja
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás